Wat zie ik? Diva Mayday

‘Met alleen knap zijn kom je er als dragqueen niet’
Oud worden is eng, vindt Mayday. ‘Ik hoop maar dat ik in ieder geval in mijn eigen ogen zo lang mogelijk knap blijf.’

Wat zie je als je naar deze foto’s kijkt?

“Op de foto hieronder zie je mijn eigen lach door de make-up heen, die foto klopt perfect met wie ik ben. Een man, met tussen zichzelf en de buitenwereld een muur van haar, make-up en show, Mayday. Mayday is knap. Ik heb al die gezichten geoefend en ben er goed in geworden. Dit is de creatie waar ik al jaren aan werk.”

Gaat drag over mooi zijn?

“Mensen die een podium willen, hebben een aandachtsding. We willen gezien, geliefd en gekend worden. Maar met alleen ‘knap zijn’ kom je er niet als dragqueen. ­Geloof me, ik had niet 35 jaar kunnen meedraaien als dat het enige was.”

Wat kun je dan nog meer?

“Ik ben dj, entertainer en host. Ik zorg ervoor dat mensen even het leed van de wereld vergeten, dat ze een goeie avond uit zijn. Er zit gekkigheid in mij. Een hysterische Mayday, van ‘Help!’, van ‘SOS’, van een show met snelle grappen en een harde lach. Het hoort allemaal bij de identiteit die ik heb opgebouwd.”

Is dit wat je altijd al wilde?

“Ik trek al vrouwenkleren aan sinds ik vier ben, het is een levensbehoefte. Maar het kan evengoed een worsteling zijn. De komst van sociale media heeft mijn vak oppervlakkiger gemaakt; nieuwe drags gooien overal twaalf filters overheen en zien er dan fantastisch uit, terwijl ze in feite driehoog achter eenzaam zitten te zijn. Ik ga de kroeg in, ik laat mezelf zien. Maar weet je wat het ingewikkelde is? Mensen wíllen dat je gebakken lucht verkoopt, omdat ze in sprookjes willen geloven. Een draggie is altijd leuk en blij. Wij zijn de clowntjes van de nacht.”

Hoelang ga je nog door?

“Vroeger dacht ik dat ik unstoppable was, nu niet meer. Ik heb een dr. Oetker die me van de rimpels afhoudt, en het goede nieuws is dat ik mezelf knapper vind sinds ik door ­corona wat dikker ben geworden. Maar ik smeer me rot met crèmes. Alles gaat erop, want ik vind oud worden eng. Het gaat zo snel, je kan zoveel minder. Ik hoop maar dat ik in ieder geval in mijn eigen ogen zo lang mogelijk knap blijf.”

Je voelt je leeftijd.

“Niet dat ik die deel als ik uitga. Ik hou mijn leeftijd geheim, net als mijn echte naam. Dat gaat die jonkies allemaal niks aan. Gaat niemand wat aan trouwens, ik hoop ook niet dat mijn zogenaamd ‘echte’ naam boven dit stuk komt. Wat is er echt aan? Ze zeggen bij Elton John toch ook niet steeds: hij heet Reginald Dwight, hoor. Dat verpest de illusie. Stel dat je een prachtige identiteit als Priscilla hebt opgebouwd, maar je heet in het echt Gerrit ofzo. Kom je een bar binnen in full drag, fluisteren ze niet: ‘O, daar is Priscilla!’ Maar roepen ze: ‘Yo Gerrit, biertje?’”

Mayday dus, koningin van de nacht.

“Als ik eenmaal begin met make-up en ik zie mezelf transformeren, dan voel ik die verandering. Die gaat door tot en met mijn jurk en mijn haren, dan pas ben ik ‘af’. Uitgaan in drag geeft me vertrouwen in mezelf, in mijn vermogen om andere mensen blij te maken. Ik snap ook nooit dat mensen met me op de foto willen als ik géén make-up op heb. Wie willen ze dan fotograferen? Maar dat is het spel. Ze willen iets van je, zelfs al overdrijven ze soms. Meid, waar maak je je druk om, denk ik af en toe. Ik bedoel, ik genees geen kanker ofzo, ik ben gewoon een kerel met een pruik.”

Mayday is al 35 jaar bekend als dragqueen. Daarnaast is ze presentatrice en dj.

Interview: Jowi Schmitz